Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Τεχνολογική μοναδικότητα!?

«Τεχνολογική μοναδικότητα (technological singularity) ονομάζεται η εμφάνιση μιας υπερευφυΐας με τεχνολογικά μέσα. Αφού οι δυνατότητες μιας τέτοιας ευφυΐας θα ήταν δύσκολο να γίνουν καταληπτές από τον ανθρώπινο νου, η εμφάνιση μιας τεχνολογικής μοναδικότητας αντιμετωπίζεται ως ένας διανοητικός ορίζοντας γεγονότων, πέραν του οποίου τα συμβάντα δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να κατανοηθούν.
Η συνηθέστερη άποψη των υποστηρικτών της μοναδικότητας είναι ότι, η "ευφυής έκρηξη", όπου υπερευφυΐες δημιουργούν ακολουθίες γενεών αυξανόμενα ισχυρών νοών, μπορεί να συμβεί ταχύτατα και μπορεί να μην σταματήσει έως ότου οι γνωστικές ικανότητες ενός αντιπροσωπευτικού νου υπερβούν εκείνες ενός οιουδήποτε ανθρώπου.» (Βικιπαίδεια)

Πρέπει να πω ότι το θέμα αυτό μου άρεσε πάρα πολύ και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Δεν ήξερα την έννοια αυτή. Και τι έγινε; Πολλές έννοιες δεν ήξερα αλλά αυτό το φαινόμενο θα είναι πολύ ενδιαφέρον.
Όταν το σκέφτομαι βλέπω μαι εικόνα του κόσμου πολύ φωτεινή με πολύ ήρεμη ζωή.
Από την άλλη, αυτό μπορεί να είναι και καταστροφικό για τον άνθρωπο αν δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, πως θα κατανοήσουμε ανώτερη νοημοσύνη ή θα μπορέσουμε;
Υπάρχει ανάγκη για αυτό, θα το επιδιώκει ο άνθρωπος ή θα γίνει από μόνο του. Δεν μπορεί να γίνει από μόνο του, εδώ είναι ο έλεγχος από την πλευρά του ανθρώπου.
Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή υπήρχαν μόνο σταθερά τηλέφωνα και πάλη η επικοινωνία γινόταν εύκολα μέσω τηλεφώνου μόνο μέσα στη πόλη. Όταν έπρεπε να έρθει η ξαδέλφη μου από το χωριό, εγώ ήξερα μόνο την ημέρα που θα έρθει, περίπου και αυτό. Την περίμενα από το πρωί και σκεφτόμουν ότι καλό θα ήταν να μπορούσα να δω ανά πάσα στιγμή που είναι η ξαδέλφη μου.
Τώρα εύκολα μπορούμε να μάθουμε που βρίσκεται το άτομο που μας ενδιαφέρει απλά ρωτώντας τον στον τηλέφωνο, ακόμα και μέσω δορυφόρου να τον δούμε!!!
Άλλο όνειρο μου όταν ήμουν μικρή ήταν να ξέρω πότε έχουν γενέθλια οι φίλοι μου. Μάλιστα, άρχισα να μαζεύω ημερομηνίες για να μπορώ να τους ευχηθώ χρόνια πολλά.
Τώρα αυτό το κάνει για μένα το facebook, δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα.
Και τι ανάγκη θα καλύπτει η τεχνική μοναδικότητα;
Σε ότι αφορά το transhumanism, ας πάρουμε την super μακροζωία δηλαδή το να ζούμε όσο θέλουμε. Ο άνθρωπος στην εποχή μας ζει περισσότερα χρόνια, αλλά έχουμε πολλά άτομα με χρόνια νοσήματα. Ίσως η ιατρική έκανε την δουλειά της καλά, δεν πεθαίνει ο κόσμος από βακτηριακές λοιμώξεις τόσο συχνά όπως παλιά. Τώρα πρέπει να γίνει κάτι για να μην γερνάμε.
Το θέμα να ζούμε όσο θέλουμε μπορούμε να το πάρουμε και αλλιώς. Πρώτα, ο άνθρωπος έχει κάποια δυνατότητα να επεκτείνει την ζωή του με την δύναμη της θέλησης του.
Συχνά θέλει να πεθάνει όταν σωματική του υγεία είναι άσχημη ή λόγο της κατάθλιψης, χωρίς να είναι άρρωστος σωματικά.
Εδώ μπορεί να βοηθήσει η ψυχολογία.
Και επίσης σε αυτό το θέμα, αυτό που έχουν βρει είναι ότι με την μακροζωία σχετίζεται το να ανήκεις σε κοινότητα, να έχεις καλές σχέσεις με τα μέλη της κοινότητας και να συμμετέχεις σε δραστηριότητες της. Έχω δει μελέτη περίπτωσης ενός χωριού στην Ιταλία.
Η περισσότερη αλληλεπίδραση και επικοινωνία με περισσότερες κοινότητες που υπάρχει τώρα μέσω τεχνολογίας μπορεί να συμβάλλει στην μακροζωία μας; 
 
Σε ότι αφορά την super νοημοσύνη, ναι, μας βοηθάει η τεχνολογία, αλλά δεν είμαστε ακόμα κυβέρνο - οραγανισμοί (cybors) γιατί το τηλέφωνο π.χ. το κρατάμε στο χέρι δεν είναι μέρος του σώματος μας. Όταν γίνει ενσωμάτωση των τσιπ τότε είναι άλλο θέμα.

Το τρίτο θέμα - super ευεξία και ότι η ευεξία είναι αντίθετο του άγχους και της κατάθλιψης. Το άγχος, οποίο τελευταία έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με την υψηλότερη νοημοσύνη, το έχουμε όλοι. Είναι το αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής.
«Η Φυσική επιλογή είναι η διαδικασία εξέλιξης των ειδών μέσω της οποίας οι οργανισμοί που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον αφήνουν περισσότερους απογόνους από εκείνους που είναι λιγότερο προσαρμοσμένοι. » (Βικιπαίδεια)
Στο παράδειγμα του άγχους αυτοί που είχαν περισσότερο άγχος και αντέδρασαν με φυγή ή πάλη όταν βρέθηκαν μπροστά στον εχθρό, είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απογόνους. Αυτό αφορά το φυσικό περιβάλλον, οποίο είναι διαφορετικό από την καθημερινότητα μας.
Τώρα τι γίνεται; Οι γυναίκες τι άντρες επιλέγουν για να κάνουν παιδιά; Ή μήπως, επειδή οι άνδρες είναι περισσότεροι, οι άνδρες επιλέγουν; Και πάλι, τι γυναίκες επιλέγουν - με άγχος (πιο έξυπνες) ή ευτυχισμένες (χαζοχαρούμενες);

Το θέμα που αναπτύσσει ο Sir Ken Robinson είναι φανταστικό – το αν πρέπει να μελετάμε τον κόσμο έξω από μας (κλασσική εκπαίδευση) ή κόσμο μέσα μας!
Και εγώ αναρωτιόμουν αφού η ιστορία της ανθρωπότητας συνέχεια αυξάνεται και η ύλη του μαθήματος ιστορίας στα σχολεία αυξάνεται, πόσα βιβλία ιστορίας (ένα μέρος του κόσμου έξω από μας) θα έχουν να διαβάσουν στο μέλλον οι μαθητές!
Πρέπει αντί για αυτό να έχουμε περισσότερη αυτογνωσία (ένα μέρος του κόσμου μέσα μας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου