Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Digilove ΙΙ

Τα κατάφερα φέτος! Νόμιζα πως θα τελειώσω το Πάντειο χωρίς να παρακολουθήσω αυτό το μάθημα.

Το θέμα ήταν το ίδιο – το  Digilove Σχέσεις από απόσταση και το Διαδίκτυο. Παρακολουθήσαμε το βίντεο με την Σταχτοπούτα - Tinderella: A Modern Fairy Tale . Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μου αντίδραση ήταν ο θυμός και η πρώτη δράση το να σκεφτώ:«No comment.» Πρώτα, θύμωσα επειδή η κοπέλα έψαχνε πρίγκιπα και διάλεξε το συγκεκριμένο, ενώ το αγόρι έχει μία λίστα από κοπέλες. Δεύτερο που δεν μου άρεσε είναι ότι ξεκινάει ωραία η ιστορία ομαλά και τελειώνει απότομα και με το τέλος που δεν περιμένεις.

Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις:
  • Τι ανάγκες καλύπτουν οι σχέσεις μέσω Ίντερνετ;
  • Αν η σχέση μέσω Ίντερνετ μπορεί να γενικευτεί και offline;
Μάλλον, πότε μπορεί να γενικευτεί ή, καλύτερα, πότε γίνεται γενίκευση και πότε διάκριση.
Γενίκευση γίνεται όταν μία συμπεριφορά ενισχύεται σε ένα πλαίσιο. Αυξάνεται τότε η συχνότητα της σε αυτό το πλαίσιο και σε άλλα παρόμοια πλαίσια χωρίς να έχει ενισχυθεί σε παρόμοια πλαίσια.
Το ίδιο αφορά και την μείωση της συχνότητας της συμπεριφοράς. Όταν δεν ενισχύεται σε ένα πλαίσιο, θα μειώνεται σε αυτό αλλά και σε παρόμοια πλαίσια.
Μακροπρόθεσμα, θα γίνει διάκριση – η συμπεριφορά θα εκδηλώνεται σε ένα πλαίσιο(εκεί που έχει ενισχυθεί) και δεν θα εκδηλώνεται σε άλλα πλαίσια(εκεί που δεν έχει ενισχυθεί).
Και είπα ότι σε σχέση με το Ίντερνετ έχουμε δυο περιπτώσεις:
  • H μία περίπτωση είναι όταν κάποιος κάνει σχέση μέσω Ίντερνετ επειδή έχει σοβαρό και πραγματικό πρόβλημα και δεν μπορεί να κάνει σχέση στη πραγματική ζωή. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει διάκριση των δυο πλαισίων, όχι γενίκευση. Τί μπορεί να είναι σοβαρό; Παράδειγμα, σοβαρό θέμα με την εμφάνιση ή όταν θέλει να κάνει κάτι μη κοινωνικά αποδεκτό;
  • Στη δεύτερη περίπτωση είναι τα άτομα που δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα, το πρόβλημα είναι προσωρινό, στο μυαλό τους, λόγο κάποιων εμπειριών κτλ. Εδώ, εάν ξεκινήσει η σχέση μέσω Ίντερνετ, μπορεί να γενικευτεί και έξω. Παράδειγμα, κάποιος που ντρέπεται λόγο αυστηρών αρχών της οικογένειας ή φοβάται επειδή δεν πέρασε καλά στη τελευταία σχέση ή ακόμα και όταν απλά δεν έχει γνωστούς ή χρόνο για να κάνει μία γνωριμία έξω από το Διαδίκτυο.
Παρακολούθησα τα βίντεο για ιστοσελίδες γνωριμιών. Έχω μπει και εγώ πολύ παλιά να δω χωρίς να γραφτώ. Θυμάμαι ότι με έχει πιάσει απελπισία.
Έχει αρκετές συμβουλές στα βίντεο από τα TED ομιλίες, αχρείαστες να είναι αλλά είναι οι εξείς:
  • να γράφουμε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μας και στο προφίλ και στα μηνύματα
  • τώρα το να ψάχνεις ταίρι είναι σαν να ψάχνεις για δουλεία ή να αγοράζεις καινούριο ρούχο – πρέπει να γράψεις και να στείλεις αρκετά βιογραφικά και να δοκιμάσεις αρκετά ρούχα εάν θέλεις να βρεις αυτό που σου ταιριάζει
  • οι γυναίκες νιώθουν άβολα όταν ο άνδρας βιάζεται, να τις γράψεις δυο email από την σελίδα γνωριμιών, μετά ζήτησε της το κανονικό email για να νιώθει ότι είναι έξω από το πλήθος της σελίδας γνωριμιών και γράψε δυο γράμματα αποκεί. Μέτα πάρε την τηλέφωνο την προγραμματισμένη ώρα δυο φορές και κανόνισε ένα σύντομο ραντεβού πριν βγείτε για κανονικό ραντεβού.
Αυτά!  

Επειδή σκέφτομαι να κάνω βίντεο για τον σχολικό εκφοβισμό, είδα μερικά έτοιμα στο YouTube, συγκινήθηκα πάρα πολύ. Νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον. Ανυπομονώ να το ξεκινήσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου